Hae tästä blogista

4.12.2013

Hevonen talvilevossa?

Näin talven ja pakkasten tullessa, on hyvin tavallista antaa hevoselle niin sanottua "talvilepoa", joka käytännössa tarkoittaa että hevonen on lomalla samalla tavalla niinkuin se kesällä on laitumella. En itse ole syventyny kuinka tavallista tämä on Suomessa, mutta ainakin Ruotsissa tämä on ainakin kilpahevosilla hyvin tavallista että niille annetaan pari viikkoa lomaa talvella.

Tämä on tosin vähän hankalaa päättää, pitäisikö hevosen jättää lomalle tai ei?

Olen tällä hetkellä siinä tilanteessa etten pysty hevosen kanssa tehdä juuri mitään koska olemme ilman maneesia ja kentät ovat luistinratoja, kuten myös tallipiha ja sen ympäristö. Mielestäni on siis turhaa yrittää mennä taistelemaan jäisille paikoille kun ei itsekään meinaa pysyä pystyssä. Siksi päätin tässä viime viikolla että Cheeru sai jäädä hetkeksi lomalle, kunnes jonkinlaiset ratsastuskelit palautuvat..

Riksu oli lomalla/superkevyeellä liikunnalla suuren osan alkutalvesta viime vuonna. Syy: kurarupi ja siitä paisuneet takajalat :(

No kuitenkin, olen kyseisestä asiastaasiasta tehnyt hieman tutkimusta internetin ihmeellisessä maailmassa koska omatuntoni alkaa kolkuttaamaan ja tunnen itseni huonoksi hevosenomistajaksi. Yleinen käsitys hevosen talvilomasta näytti olevan etenkin nuorille hevosille 2-4 viikkoa ilman että suurempia "vahinkoja" tapahtuu, kuitenkin edellyttäen että hevoset saavat ulkoilla tarhassa päivittäin. Tosin tämä riippuu hirveästi myös hevosesta ja jokaista hevosta tulee arvioida yksilönä, eikä mennä muiden sanomien mukaan.

Cheeru vietti vielä suuren osan viime talvesta hevoslapsena, joten tämä talvi on sen ensimmäinen talvi ratsuna (kuva saatu C:n myyjältä ja on jo kevään puolelta, maaliskuussa muistaakseni?)

Onneksi en kuitenkaan ole ainut samassa tilanteessa, kaikki tallilla on tässä samassa jamassa kuin minä ja C. Kyllä meillä pikkuhiljaa alkaa oikein kunnon treenit, kunhan maneesi valmistuu tuossa ensi vuoden alkupuolella. Aiomme kuitenkin tästedes lähteä ainakin kerran viikos maneesille ratsastaan.


Mutta, kysymykseni on kuitenkin teille; 

Mitä mieltä olette hevosen talvilevosta? Oletteko sen puolella vai sitä vastaan? Miksi? KOMMENTOIKAA, haluan mielelläni kuulla mitä mielipidettä olette asiasta! :)

6 kommenttia:

  1. Ehdottomasti puollan lomailua!
    Hevosen mieli ei pysy virkeänä ikuisesta treenaamisesta, varsinkin kun monen treenaaminen on joka päivä kentällä / maneesissa pyörimässä ja muutamaan kerran viikkoon (jos sitäkään) maastolenkki.

    Itse pidän hevosella aina lyhyitä pätkiä, jolloin en ratsasta - yleensä pidennettyjä viikonloppuja. Pitäisin kesällä sekä talvella kuitenkin enemmänkin vapaata, mutta hevoseni terveydentila vaatii tasaisen liikutuksen ilman suuria taukoja. Pisin lomajakso sattui viime talvelle ja kesti 10 päivää.

    http://aaveennet.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielipiteestäsi! Ja tuo mitä sanot on totta, hevoset (sekä me ihmiset) tarvimme välillä vähän taukoa treenaamisesta.. :)

      Poista
  2. Minun mielestä taas hevonen ei tarvi varsinaisia lomia, eri asia sitten aktiivisesti kisaavat.
    Hevonen on luotu liikkumaan ja tarvitsee rutineeja. Kesällä tietenkin on hyvä päästä laumana laitumille ja tämä on ok, koska lauman kanssa myös liikkuu. Nuorilla hevosilla ja varsinkin vasta ratsukouluksen alussa on tärkeitä pienet "lomat", joiden aikana varsa/nuori hevonen saa miettiä oppimaansa. Lepopäivät ja -lomat ovat lähinnä ihmisiä varten. Enkä siis tarkoita, että 7pv viikossa pitäisi hiki otassa treenata tunti putkeen! Monipuolisesti, vähän kaikkea. Eikä joka päivä tarvitse edes tuntia pyöriä kentällä, puolikin tuntia riittää. Ei se määrä, vaan se laatu. Hevoselle on myös virkistävää päästä kentän aitojen ja maneesin seinien ulkopuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella ihanaa kun perusteellisesti jaksat kirjoittaa mielipiteen, koska tätä juuri halusin! On hyvin rakentavaa ja kiinnostavaa kuulla eri mielipiteitä ja näkökulmia asiasta, se saattaa myös herättää uusia näkökulmia kommenttien lukijoille. Kiitos paljon kommentistasi!

      Poista
  3. Pitäähän hevosillakin olla lomaa, mutta itse en ajattele tuota lomaa sellaisena heitetäään hevonen mettään kolmeksi viikoksi ja sen jälkeen taas normi treeniä, niinkuin jotkut voivat ajatella (ehkä vähän äärimmäistä) . Itsellä ei vielä omaa hevosta ole, mutta meille valmentautuville ja kisaaville ratsastuskouluoppilaille se tarkoittaa kisakauden päättymistä tältä vuodelta joka taas tarkoitta että valmennuksista ja treeneistä tulee kevyempiä. Itse suosin leikkitunteja, sillä ne ovat hauskaa mielenvirikettä sekä ratsastajalle että hevoselle, jos hevosen kantti sitä kestää ;) itse ainakin olen ajatellut että kun on sen oman hevosen aika, niin jouluna tehdään maastoretkiä lumisessa metsässä ja hankibaanaillaan, pidetään hauskaa ja käydään yhdessä kävelyillä. Itse ainakin pidän tätä lomana. Ja jouluna on oikein hyvä hetki maastakäsin touhuilulle, kun ei ole raskaita treenejä tai kisoja jaitselläkin loma :) mukavaa joulun odotusta teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua harmittaa juuri tuo kun meillä ei ole tällä hetkellä YHTÄÄN lunta, lumen sijasta meillä on kova maa ja peilijää.. :s Täällä odotellaan siis taas parempia kelejä että voisi edes JOTAIN tehdä hevosen kanssa kaatumatta tai ilman että hevonen menee aivan jäykäksi kun kaikkia lihaksia pitää jännittää..

      Kiitos mielipiteestäsi ja ihanaa joulunodotusta myös sinulle! :)

      Poista