No, mistä se kaikki sitten alkoi?
Riksun tullessani minulle heinäkuussa 2011, se näytti tältä;
Eli läskiporsas lähes ilman minkäänlaisia lihaksia (nyt myöhemmin aina kauhistun katsellessani näitä kuvia). Ensimmäinen asia jonka riksulle tein oli että vaihoin ruokia energiarikkaampaan vaihtoehtoon sekä lisäsin liikuntaa. Treenit koostuivat paljon kestävyyden ja yleiskunnon rakentamisesta, jonka toteutin usealla treenillä radalla (pitkiä ravipätkiä ja laukkaa). Yritin myös monipuolistaa liikuntaa juoksutuksen/irtojuoksutuksen avulla.
Ruuan vaihto ja kestävyyskunnon rakennus;
Syyskuu/Lokakuu 2011, tässä jo näkyy että poni on laihtunut! |
Pikkuhiljaa poni alkasi laihtumaan ja silloinkin energiaa löytyi jo muille jaettavaksi (jolloin myös ongelmat tulivat pinnalle). Poni ja minä hermovapaalla hetken aikaa ennenkuin päätin aloittaa uudestaan. Tällöin poni sai vain heinää, ei mitään väkirehua.
poni lomalla talvi/kevättalvi 2012 |
Helmikuussa aloitin taas Riksulla kunnon ratsastuksen. Tallinpitäjä auttoi minua Riksun kanssa, näytti kuinka minun kuuluu sitä käsitellä jne. Sain paljon hyviä vinkkejä riksun hoitoon sekä kouluttamiseen. Treenit tällöin oli kuitenkin vain noin 40min mittasia koska poni ei pidempään jaksanut.
tallinpitäjän treeneissä helmikuu/maaliskuu 2012 |
Treenit sujui aina vaan paremmin ja olin varmempi omiin taitoihini, koska ymmärsin että Riksu vaan testaili ratsastajaa. Tämä oli se vaihe kun "pelko" Riksun käyttäytymistä kohtaan katosi. Vaihdoimme myös keväällä 2012 tallia ja treenit alkasivat sujumaan. Tällä hetkellä Riksu oli varmaan laihimillaan mitä koskaan on ollut, koska kaikki ylimääräinen läski oli kadonnut eikä vielä lihaksia ollut tullut tilalle.
laihuliini toukokuu 2012 |
lihaksia ei näy.. toukokuu 2012 |
Olen myös aikaisemmissa treenitapauksissa huomannut lihaskunnon edistymisen ratatreeneissä. Esim ratatreeneistä oli tällaiset; alkukäynnit 10min, napakkaa ravia molempiin suuntiin pari kierrosta, kävelyt, laukkaharjoituksia molempiin suuntiin noin 20min ajan, kokoamista ja päästelyä (koottu laukka, päästely, koottu laukka jne.), loppuverkat 10-15min. Toinen esimerkki hevosen kunnonkohotuksesta on Lilli. Tässä pari vertauskuvaa;
lokakuu 2008, koeratsastus |
VS.
toukokuu/kesäkuu 2009 (esteitä mennään, siksi pää noin ilmassa) |
Toukokuu 2009 |
VS.
Syyskuu 2009 |
Lillin kehitys oli myös huimaa, silloin kun se oli minulla ylläpidossa. Mutta takaisin Riksuun! Treenasimme paljon kesällä 2012 ja näin kuinka lihakset alkoivat pikkuhiljaan tulemaan. Toki hevonen oli aika ruipelo vielä silloin. Myöhäissyksyllä sille tuli kurarupea ja takajalat paisuivat, joten ei silloin saanut kunnon liikuntaa varmaan kuukauteen, ainoastaan kävelyä. Kuraruven parannuttua treenit jatkui pikkuhiljaan. Talvi meni ja treenit sujuivat aina vaan paremmin. Ruuan lisäys ja kunnon liikunta tuotti tulosta;
lihaksia näkyy jo <3 |
Kevät meni nopeasti ja muutimme taas tallia toukokuussa 2013. Tämän viimeisen kuukauden ajan kun minulla oli Riksu, se kehittyi niin huimasti etten itsekään tajunnut sitä. Pystyin myös ratsastamaan rankan 60min treenin hyvällä hevosella.Yhtäkkiä minun pienestä kakarasta oli tullut aikuinen hevonen, täydessä kunnossa ja parhaimmassa iässään.
Ylpeyteni ♥ |
Mitä sitten kannattaa ajatella kohottaessa hevosen kuntoa?
Kannattaa kuunnella hevosta todella paljon eikä hätiköidä. Jotkut hevoset saa ratsastettua kuntoon parissa kuukaudessa, joidenkin hevosten kanssa se kestää kauemmin koska hevoset on yksilöitä niinkuin me ihmisetkin. Hätiköidessään voi helposti tapahtua virheitä tai johtaa hevosen loukkaantumiseen/muuhun "sairastumiseen".
Ja muista myös että välillä voi tulla takapakkia, mutta ota silloin askel taaksepäin ja hengitä syvään. Järki, päättäväisyys ja positiivisuus on kaiken a ja o!
Poni riehuu :D |
Mistä minun pitää aloittaa?
Jos suunnittelet hevosen kunnonkohotusta ja lihasten kasvatusta sinun täytyy aivan ensiksi katsoa hevosen nykyinen taso ja terveystila. Kuinka paljon treeniä hevonen tarvitsee ja paljonko treeniä se kestää? Saako hevonen riittävän monipuolista ja energiarikasta ruokaa vai tarviiko ruokavaliota muuttaa? Seuraavaksi sinun täytyy kysyä itseltäsi riittääkö omat taitosi vai tarvitko kenties kokeneemman ihmisen apua?
Kun näihin kysymyksiin olet saanut vastauksen voit aloittaa. Kirjoita itsellesi ylös tavoitteesi ja ala sitten suunnittelemaan hevosen treeniohjelmaa. On hyvä suunnitella parin viikon treeniohjelma kerrallaan saadakseen jonkinlainen "kaava" treeneistä. Ohjelmaa voi sitten muuttaa hevosen edetessä.
Kova treeni palkitaan loppuvaiheessa! |
Onnea matkaan ja mahtavia treenihetkiä teille!
Toivottavasti piditte postauksesta! Jos teillä on kysymyksiä kunnonkohottamisen tai treenin suhteen vastailen mielelläni niihin!
Huomaa kyllä, että Riksulla on hyvä kunto! terveisin: ratsastaja puuskuttaa ja on hikinen treenin loputtua, kun Riksu ei näytä elettäkään väsymyksestä
VastaaPoistaHahah no hyvä vain, treenillä myös senkin oppii hallitsemaan ja jaksaa itsekin paremmin :D
PoistaTää postaus oli tosi kiva ja hyvin kirjoitettu! Kuvat oli kivoja? Et kai myy Riksua?
VastaaPoistaKiitos! :) Riksu on jo myyty pari päivää sitten ja on nyt uudessa kodissa.
PoistaItse sanon kanssa, et Riksulla on nyt mahtava kunto kyllä! Nyt kun omistaja saa samanlaisen kunnon ja läskit pois ;)
VastaaPoistaKiva postaus,juuri suunnittelen omalle hevoselle kunnon kohotusta :)
VastaaPoistaAika kovasti ratsastat, kunnon kohotus pitäisi aloittaa vain kävelyllä. Se kehittää parhaiten lihaskuntoa. Hevosella on jänteet koetuksella jos mennään lujaa ilman riittävää lihaskuntoa. Mutta kuten sanoit, jokainen hevonen on yksilö. Ja samaan lopputulokseen pääsee useaakin eri kautta. Hyvä että hevonen on kunnossa :)
VastaaPoista