Hae tästä blogista

1.10.2013

Ratsastusharjoitus: Pohkeenväistöä nuorella hevosella

Tänään iski ajatus, että tulevaisuudessa postailisin suunnilleen kerran viikossa postailemaan ratsastusharjoituksia, etenkin sellaisia jota aion kokeilla/olen kokeillut Cheerun kanssa. Suurin osa tulee olemaan siis nuorelle hevoselle suunnattuja, mutta on niitä hyvä myös tehdä jo "aikuisen" hevosen kanssa.

Tänään ajattelin ottaa ylös pohkeenväistöharjoituksen. Nuoret hevoset tarvitsevat kaiken saatavan avun voidakseen oppia väistämisen. C ei vielä ole niin hirveän herkkä pohkeelle eikä se oikein tarkalleen ymmärrä mitä pohkeenväistö tarkoittaa, joten tätä harjoitusta tulen itsekin ratsastamaan tulevaisuudessa.

Tämä harjoitus koostuu kahdesta osasta; A ja B. Harjoitukset tehdään ravissa, mutta oikein "vihreällä" hevosella aloitetaan käynnissä.

Osa A


Käytä kulmalinjaa/ venytettyä kulmalinjaa: Käänny sisään A-kirjaimen (tai C-kirjaimen) kohdalta ja siirrä hevosta ulospäin seuraavalle kirjaimelle (E/B). Älä siis vaihda suuntaa.

Siirrä hevosta hieman eri linjoilla vaihtelun vuoksi ja ota huomioon myös  että se sopii hevosen omaan kuntoon sekä kehitystasoon. Todella nuorille hevosille riittää lyhyempi linja ja he voivat nopeasti siirtyä pitkälle sivulle lyhyeeltä sivulta. Hevosen väistäessä helposti, voidaan linja siirtää keskikirjaimelle ( B tai E) ja hyöhemmin myös jyrkempään kulmaan. Käytä mielellään molempia kulmalinjoja ja ratsasta harjoitus molempiin suuntiin, mutta pysy kauan samassa kierroksessa jotta hevonen löytää tasapainonsa ja ymmärtää harjoituksen tarkoituksen.


Osa B



Kun hevonen siirtyy mielellään voit alkaa ratsastamaan väistöjä porrastetusti. Jaa kenttä kolmeen osaan. Käänny sisään ja siirrä hevonen neljänneslinjalle. Suorista hevonen ja ratsasta suoraan neljänneslinjalla. Tee puolipidätys ja jatka hevosen siirtämistä pitkälle sivulle. Tämä harjoitus kehittää hevosen tasapainoa, tekee hevosesta irtonaisen ja ennen kaikkea se myös kehittää herkkyyttä ratsastajan avuille. Ratsastajana saat itse huomata ulkoapujen suuren vaikutuksen hevosessa.


Kuva: Google
Muistettavaa tehdessäsi väistöjä nuorella hevosella;

Opettaessa nuorta hevosta on tärkeää valita linjat, joilla hevosella on luonnollinen taipumus väistää sivulle. Pystyäkseen tekemään harjoituksen ravissa, hevosen on ymmärrettävä pohkeen avut siten että se väistää pohjetta jo käynnissä.Seinä/Aita itsessään vetää yleensä nuorta hevosta puoleensa, mikä tekee väistön seinää vasten helpommaksi kuin väistö poispäin seinästä.

Toista harjoitusta yrittäessäsi parantaa väistöä vähän joka kerta ja vaihtele linjaa. Muista, että hevosen ymmärtäessä tehtävänsä, älä anna sen juosta karkuun ja "kaatua" seinään. Hevosen oppiessa tämän harjoituksen toinen osa tulee tarpeen.

Älä myöskään vaadi liikoja alussa - kehu hevosta heti sen tehdessä oikein! Ota etuosa mukaan, nuoren hevosen kanssa voit melkein ajatella siirtäväsi molemmat kädet seinää kohti, saadaksesi etuosan johtamaan.


2 kommenttia:

  1. Jejj!! Tämmösiä lisää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykätään! :) Näitä tulee ilmestymään yksi tai pari joka viikko! :)

      Poista